4every.cz - webdesign, tvorba webových stránek.

Vítejte na stránkach Zalárny Lobkowicz

 

Kolem roku 1920 vystavěla rodina Lobkowiczů mezi Křimickým zámkem a protékající řekou Mží malou zelárnu.

Vedení ZPČ lihováren a konzerváren na začátku 50. let přeneslo zelárnu z podzámčí do rozlehlejší budovy bývalého pivovaru. Křimická zelárna na tomto místě sídlí do dnes. Tehdy byly uvedeny do provozu nové kádě z modřínového dřeva a na 1. patře zařízena velká zpracovna.

Vroce 1994 byla v restituci vrácena zpět zelárna i se zbytkem nemovitého majetku v Křimicích rodině Lobkowizců. Od té doby v zelárně zaměstnáváme během sezony až 40 lidí.

Už zhruba před sto lety zrálo zelí v modřínových kádích. Dnešní výroba se od té tehdejší téměř vůbec neliší. Jedinou práci, kterou za lidi vykonávají stroje, je krouhání hlávek. Do nakrouhaných hlávek se přidává jen sůl a kmín, což dává charakteristickou chuť pravému křimickému zelí.

Pak už je na řadě šlapání zelí. Do kádí vstoupí zaměstnanci v holínkách, aby bylo zelí řádně upěchované. Je důležité zbavit se vzduchu. Dle odrůdy se zelí nechá zrát v kádích. Jedná-li se o rané odrůdy zelí, je potřebné je v kádích nechat zrát tři až čtyři týdny, ostatní druhy šest až osm týdnů. Křimické zelí vzniká na základě mléčně kvasného procesu bez použití urychlovačů. Za jedinou sezonu, která většinou trvá od září do prosince, se zde zpracuje kolem 200 tun hlávek.

Koupit je u nás možné jak již hotové kysané zelí, tak i krouhané hlávky, jež si lidé mohou doma sami naložit. Samozřejmě máme v nabídce také hotové saláty z kysaného zelí se spoustou příchutí. Naší specialitou je i šťáva ze zelí, která zde říkáme křimický burčák.

Šlapání zelí v Křimicích

ČT - Události v regionech

Křimický zelný salát s křenem

vítěz regionální potraviny za rok 2014

Vítězná kategorieOvoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
VýrobceIng. Jaroslav Lobkowicz – Zelárna Křimice
RegionPlzeňský kraj
Rok vyhlášení2014


Křimický zelný salát s koprem

vítěz regionální potraviny za rok 2015

Vítězná kategorieOvoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
VýrobceIng. Jaroslav Lobkowicz – Zelárna Křimice
RegionPlzeňský kraj
Rok vyhlášení2015

Novinky

červen 28

Ve dnech od 4.7.2016 do 10.7.2016 máme zavřeno - dovolená.


květen 4

Regionální potravina 2016

Zelárna Lobkowicz obdržela Pohár předsedy správní rady Úhlavy o.p.s. za ZELNOU ŠŤÁVU.

Fotogalerie zde.


říjen 16

10 pravidel

jak správně naložit lobkowiczké zelí zde.


červen 10

Regionální potravina 2015

Nášemu Zelnému salátu s koprem byla udělena značka Regionální potravina.


Otevírací hodiny


Mimo sezónu (LEDEN-ZÁŘÍ)

Den Hodiny
Pondělí8 - 14
Úterýzavřeno
Středa8 - 14
Čtvrtekzavřeno
Pátek8 - 14
Sobotazavřeno
Nedělezavřeno

V sezóně (ŘÍJEN-PROSINEC)

Den Hodiny
Pondělí8 - 17
Úterý8 - 17
Středa8 - 17
Čtvrtek8 - 17
Pátek8 - 17
Sobota7 - 12
Nedělezavřeno

Jak se k nám dostanete


Lobkowiczká kuchařka


Listovací katalog nebo PDF
TOPlist